maanantai 16. maaliskuuta 2009

Alku

Ovelasti päätän aloittaa kirjablogin Olga Tokarczukin 2005 suomennetulla kirjalla Alku ja muut ajat. Se oli kirja, joka hallitsi ja vaivasi pitkään, kunnes sain puhutuksi toisten lukijoiden kanssa elävässä lukupiirissä.

Kirja kertoo Alku -nimisestä kylästä, jonka asukkaiden kohtaloja tunnettu puolalainen kirjailija kuvaa sekoittamalla mytologiaa, uskontoa ja taikuutta. Kirja jakaantuu pieniin lukuihin, mutta henkilöjoukko vaeltaa mukana kirjan alusta loppuun, sodankin läpi: naiset synnyttävät ja miehet rakentavat taloja, lapset kasvavat ja rupeavat vanhempiensa puuhiin tai keksivät uusia mahdollisuuksia elättää itsensä. Kuten Izydor, joka saa postilaitokselta korvauksia, koska hänen lähettämiään kirjeitä ei voida toimittaa perille. Mukana ovat myös ylpeä Tähkä, joka tuntee sienet ja kasvit, mutta menettää luottonsa ihmisiin, Misia, joka on enkeli syntyessään ja synnyttäessään, linnanherra Popielski ja Genowefa, joka menettää juutalaisen rakastettunsa Eelin. Kirjan maailmassa on oma logiikka ja moraali, joka kyseenalaistaa reaalimaailman syy-seuraussuhteita. Kirjan yhteydessä puhutaan maagisesta realismista, mutta tämä eurooppalainen muoto on läheisen tuntuista.

Henkilöt eivät tarjoa samaistumiskohdetta, mutta heidät marssitetaan kohtaloihinsa eleettömästi ja samalla riipaisevasti kuvaten.Ja mitä mieltä olette hedelmätarhan ajasta:
Hedelmätarhalla on kaksi aikaa, ja ne kietoutuvat toisiinsa ja toistavat vuodesta toiseen: omenpuiden aika ja päärynäpuiden aika....Omenapuuvuonna puut imevät happamia vesiä maanalaisista joista, joissa on muutoksen ja liikkeen voima. Ne vedet kantavat mukanaan paineen, kasvamisen ja levittäytymisen tarvetta.
Päärynäpuun vuodet ovat tyystin toisenlaisia. Silloin puut imevät kivennäisaineista makeita mehuja ja yhdistävät ne lehdissään auringonsäteiden kanssa hitaasti ja lempeästi. Puiden kasvu pysähtyy ja ne maistelevat olemisen makeutta. Liikkumatta, kasvamatta. Silloin koko hedelmätarha vaikutaa liikkumattomalta.
Omenapuuvuonna kukat kukkivat nopeasti mutta kauniimmin kuin koskaan. Usein halla tai myrskytuulet surmaavat ne. Hedelmiä on paljon, mutta ne ovat pieniä ja melko mitättömiä. Siemenet vaeltavat kauas syntysijoiltaan...
Hannele

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti